Winkelcentrum de Driehoek
Winkelcentrum de Driehoek - Oldenzaal
Winkelcentrum de Driehoek - Oldenzaal
Winkelcentrum de Driehoek - Oldenzaal
Winkelcentrum de Driehoek - Oldenzaal
Winkelcentrum de Driehoek - Oldenzaal

Informatie




Vijftien jaar geleden werd het tweede overdekte winkelcentrum van Oldenzaal geopend, na een lange periode van discussie. De kracht van het vijftienjarige winkelcentrum? Karin Goldschmidt van de Hema weet het wel. "Alles onder één dak, een mooi aanbod aan winkels en een overdekte parkeerplaats waar je goedkoop kunt parkeren. Voor 4 euro een hele dag, daar kun je in Enschede een uurtje voor blijven", zegt ze gekscherend. Diverse winkels als de Hema, Xenos, De Tijd, Paris en Hesselink zitten er al vanaf het begin.
TC Tubantia, 3-10-2014

Historie

Het ontstaan van een uniek winkelcentrum In januari 1992 waren het hotelier Hans ter Stege en Hema-directeur Wim Goldschmidt die de krant haalden met het gewaagde nieuwbouwplan voor het tweede overdekte winkelcentrum in Oldenzaal. De hindernissen waren groot, maar de vastberadenheid was nog groter.

In de eerste planschetsen werden enkele bestaande panden in het gebied Kloosterstraat, Nagelstraat en Boterstraat behouden. De hindernissen waren echter talrijk en hardnekkig. In mei 1995 kopte dagblad Tubantia heel somber: "Streep door De Driehoek". Snel daarna zorgde bouwvereniging WBO er met nieuwe ramingen voor dat het plan voor het te bouwen winkelcentrum weer levensvatbaar werd ; ook de Oldenzaalse politiek stak een stevige helpende hand toe. Het nieuwbouwplan was eenvoudigweg te mooi om te laten sneuvelen. Ontwikkelingsmaatschappij Forum Invest uit Naarden waagde eind 1995 de sprong in het diepe met een gedurfd plan om De Driehoek definitief op de rails te krijgen. Het duurde nog tot 1998 voordat er een brede overeenstemming was tussen alle betrokken partijen. Er werd een schitterend ontwerp gepresenteerd, gebaseerd op winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk.

Agnesklooster
In mei 1998 werd begonnen met het sloopwerk van een uniek en oud stukje Oldenzaal: het terrein waarop onder meer de oude Radboud-mavo is gebouwd. Hier stond in vroegere eeuwen het Agnesklooster (De ontstaansgeschiedenis hiervan gaat terug tot 1380; tijdens de jaren van de Beeldenstorm ging het klooster over in reformatorische handen en in 1870 werd het gesloopt). Tijdens de sloopwerkzaamheden stelden de vrijwilligers zoveel mogelijk restanten van het oude klooster veilig. Een deel hiervan is permanent geëxposeerd in museum Het Palthehuis. Een oude waterpunt bleef in de oude staat bewaard en is nog altijd te bewonderen in de parkeerkelder van De Driehoek.

De bouw van het overdekte winkelcentrum verliep voorspoedig. Het complex met ruim veertig winkelunits, ruime en hoge wandelpassages, appartementen en een immense parkeerkelder wordt ondersteund door meer dan 800 betonnen kolommen. Oldenzaal was destijds helemaal in de ban van De Driehoek. Dagelijks volgden tientallen belangstellenden de bouw. Een kolossale bouwkraan bepaalde maandenlang de skyline van Oldenzaal. In oktober 1999 volgde de opening van De Driehoek. In 2000 werden fraaie doorgangen gerealiseerd naar winkelcentrum In den Vijfhoek en naar de Markt.

De aantrekkelijkheid, levendigheid en functionaliteit van het centrum van Oldenzaal is dankzij de aanleg van winkelcentrum De Driehoek vele malen groter geworden. In het voorjaar van 2001 werd bekend dat De Driehoek was uitverkozen tot het mooiste nieuw gerealiseerde winkelcentrum van Nederland.